30 dagen teamlid van een digitale valuta

Mijn eerste maand als lid van een team dat een digitale valuta ontwikkelt: wat valt me op in deze wereld?
Een blog uit de losse pols.

 

Digitale valuta (cryptomunten) zijn er tegenwoordig in overvloed. Alhoewel de Bitcoin nog steeds het meest wordt besproken, zijn er duizenden van op de markt. In dit blog deel ik graag hoe ik mijn eerste 30 dagen als teamlid van één van deze digitale valuta (Noir) heb ervaren.

Van het een komt het ander

Gezien mijn interesse in blockchain, ben ik redelijk actief op het gebied van digitale valuta.
In eerste instantie ben ik op kleine schaal begonnen met de aankoop ervan. Daarna heb ik me als non-techneut verdiept in de systemen voor het ontvangen van beloningen voor het goedkeuren van transacties (met name de opzet van zogenaamde 'masternodes' die zorgen voor het creëren en valideren van blokken aan de blockchain).

Aangezien ik hier wel enige hulp bij kon gebruiken, heb ik mij aangemeld op een platform waar veel teams van digitale valuta de gebruikers ondersteunen (Discord). Dit platform wordt ook gebruikt voor publicaties, meetings en 1 op 1 chats met teamleden. Je kan dus redelijk makkelijk in contact komen met de ontwikkelaars van een digitale valuta.

Door mijn activiteiten ben ik in contact gekomen met het team van Noir en ben ik binnen dit team aangesteld om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de marktstrategie en positionering.

Zes zaken die mij zijn opgevallen in de eerste maand als lid van een crypto team?

1. Beperkte vertegenwoordiging van vakgebieden

Bij het ontwikkelen en positioneren van een digitale valuta of asset komt veel kijken. De activiteiten zijn in mijn ogen vergelijkbaar met die van iedere andere organisatie of startup.
Naar mijn idee zijn het met name de kleine en minder bekende projecten die niet beschikken over een uitgebalanceerd team. Vanuit mijn vakgebied bekeken is bijvoorbeeld de ontwikkeling van een gedegen marktstrategie essentieel, wil een digitale valuta succesvol worden en blijven.

Dit lijkt een open deur, maar wat mij betreft is dat in deze business niet het geval. De concurrentie tussen de verschillende projecten is moordend en bovendien (misschien nog wel belangrijker) is er voor digitale valuta nog veel te doen om politiek en maatschappelijk draagvlak te creëren. Een gedegen bedrijfsvoering is hierbij cruciaal.

Er wordt door veel cryptoteams nog steeds relatief veel nadruk gelegd op de techniek en minder op onderdelen als organisatiestructuur, missie / visie, continuïteit, governance, marketingstrategie of verdienmodel. (Overigens excuus voor alle bijwoorden in deze zin, want er zullen zeker teams zijn die alles perfect hebben afgedekt.)

Het verbaast mij dan ook niet dat er veel minder succesvolle projecten zijn (ze noemen dit dead coins). Instappen in jonge digitale valuta projecten, is dan ook zeer risicovol (en dit komt dus bovenop de bekende volatiliteit).

2. Terminologie tot het begint te duizelen

Wie zich in de wereld van digitale valuta (en hun teams) begeeft, raakt stap voor stap bekend met een aantal termen, danwel ondervindt de gevolgen ervan.
Denk bijvoorbeeld aan: mining, decentralized, energy consumption,  usecase, pump-and-dump, scam, roadmap, hodl, airdrop, reward structure, whitepaper, coinburn, masternode, staking, proof-of-work, VPS, Linux, community takeover, ..... En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als je deze termen niet kent, is het als nieuwkomer in een team lastig schakelen.

3. Veel vrijwilligers, hoog commitment

Bij digitale valuta komt het vaak voor dat het volledige team bestaat uit specialisten die het werk doen naast hun reguliere baan of bedrijf. Het woord 'vrijwilliger' zou ik hierbij niet willen gebruiken, aangezien er ook sprake kan zijn van een betaalde functie (bijvoorbeeld een betaling in de eigen digitale valuta of Bitcoin). In het team waar ik lid van ben, wordt bijvoorbeeld gewerkt met een vergoeding in NOR (de munt van Noir) als je onkosten maakt.

De primaire reactie die dit bij mij opriep, was dat het commitment laag zou zijn. Bijvoorbeeld deadlines die niet worden nagekomen, teamleden die compleet langs elkaar heen werken of zich alleen melden als ze er zin in hebben.

De praktijk bleek echter totaal anders. In het team waarin ik zit en bij de andere digitale valuta die ik volg, wordt met redelijke discipline gewerkt en worden werkzaamheden op de afgesproken tijden opgeleverd. Oké, met name op het gebied van software-ontwikkeling en support (zie punt 1 van het artikel), maar toch. Ik denk dat menig softwarebedrijf daar nog met jaloezie naar zal kijken...

4. Roerig speelveld & enorme verschillen tussen spelers

Vraag een willekeurige collega of familielid waarom hij bij bedrijf X werkt, dan hoor je negen van de tien keer: 'Geen dag is hetzelfde!'. Adviseer deze persoon dan onmiddelijk om in een cryptoteam te stappen. Daar is namelijk geen uur hetzelfde.... Dan kan hij of zij helemaal los gaan :-).
Daarnaast is het een goede tip gebleken om mensen die klagen dat het op het werk allemaal te snel gaat, een verslag te laten maken van een weekje crypto op Discord. Die zullen daarna uw organisatie als een oase van rust ervaren.

Met 'roerig speelveld' doel ik met name op het feit dat veel digitale valuta hun weg nog moeten vinden. Ze ontdekken dat het hebben van een digitale valuta al lang niet meer voldoende is om te overleven. Meer en meer draait het om het doel dat een digitale valuta wil bereiken (ze noemen dit vaak usecase of 'purpose of the coin'). Bij punt 5 ga ik daar iets verder op in.
Voor de bezitters van digitale valuta (met name de minder bekende) is het overigens ook roerig. De ene munt is volatiel, de andere volatieler en er is er ook altijd weer één het meest volatiel.

De verschillen tussen de verschillende teams van digitale valuta zijn overigens zeer groot. De bekendere valuta (kijk maar eens op coinmarketcap.com) hebben vaak grotere teams met leden die gezamenlijk alle continenten afdekken. Maar je hebt ook éénmans-projecten.

Ook zie je vanuit deze sector nog weinig samenwerking om het draagvlak voor digitale valuta en blockchain te vergroten. Iets dat deze sector wel hard nodig heeft, gezien alle twijfels en discussies (bijvoorbeeld over het energieverbruik).

5. Een gemiste kans

Alhoewel de markt zich snel ontwikkelt en cryptomunten regelmatig in het nieuws komen, is het een nieuwe ontwikkeling waar weinig mensen vanaf weten en waarbij het wantrouwen nog steeds hoog is.

Je zou dus zeggen dat de verschillende digitale valuta een gezamenlijk blok vormen, zodat dit nieuwe segment een plek krijgt op de wereldkaart.
Maar helaas, ze beginnen elkaar direct te beconcurreren.

Dus stel: niemand kent fraggieplats.
U loopt nietsvermoedend in het winkelcentrum en u wordt besprongen door een leverancier van fraggieplats, die u vertelt dat zij toch echt de beste fraggieplats hebben. Veel beter dan andere fraggieplats leveranciers, want hun fraggieplats zijn minder veilig.
Laat me raden: u stapt direct in. Geen twijfel mogelijk.

Er zijn overigens wel organisaties die digitale valuta promoten. Maar de gemiste kans vind ik dat juist digitale valuta in staat zijn om een enorm budget te creëren voor gezamenlijke PR: een constructie die zorgt dat een deel van de transactiefee naar een PR fonds gaat.

6. Ruimte voor idealisten

Het zesde punt vind ik persoonlijk het mooist.

In het team waar ik in zit, zitten mensen die heilig geloven in het werken met een community. Ze zien zichzelf als aandrager en createur, maar niet als dominante leider. Alle beslissingen laten zij verlopen via een stemming op Discord onder de leden.

Daarnaast zijn er digitale valuta teams die de droom hebben om mensen (in derde wereld landen) die geen toegang hebben tot een banksysteem, wel veilig en eenvoudig over geld te kunnen laten beschikken. Of dit haalbaar en realistisch is weet ik niet, maar ik vind het mooi om te zien welke kansen mensen zien. En dat gaat dus echt niet alleen maar over winstbejag.

Ook zijn er bijvoorbeeld digitale valuta die zich volledig richten op (het recht op) privacy of valuta die een specifiek doel voor ogen hebben. Deze laatste categorie is erg interessant.
Er zijn digitale valuta in omloop die een deel van de transactiekosten ten goede laten komen aan een goed doel.

Er zijn dus idealisten die in crypto een kans zien, een nieuwe manier om een probleem aan te pakken. Wat je er ook van vindt, het geeft mij een positieve vibe. Mensen hebben nog dromen, willen de wereld beter maken.

Nog een lange weg te gaan

In mijn ogen staan vele digitale valuta organisaties nog maar aan het begin. De één is uiteraard verder dan de ander, maar veel crypto-organisaties zitten aan het begin van hun ontwikkelingscurve.
Het van dichtbij meemaken, door deel uit maken van een team, vind ik zeker een verrijking.

 

P.S. 1: de discussie over de toekomstbestendigheid van digitale valuta heb ik in deze blog buiten beschouwing gelaten.
P.S. 2: dit artikel is gericht op digitale valuta en niet op blockchain in zijn algemeenheid.
P.S. 3: deze blog is niet bedoeld als beleggingsadvies of promotie voor digitale valuta. Bij artikelen over digitale valuta en digitale assets, geldt dan ook altijd: DYOR (do your own research).

Reageren niet mogelijk

dided.nl download